teatek

Esitys- ja teatteritekniikan koulutus

Uusi tapa toteuttaa koulutusta syntyi Riihimäen Nuorisoteatterin ja Ammattiopisto Samiedun yhteistyöllä

Uudessa mallissa Ammattiopisto Samiedu vie opetuksen Riihimäen Nuorisoteatteriin. Toimintamalli syntyi hyvän yhteistyön tuloksena alle kolmessa kuukaudessa. Opiskelijat aloittivat uudessa esitys- ja teatteritekniikan koulutuksessa Riihimäellä maaliskuussa.

– Riihimäen Nuorisoteatterin kasvun myötä haasteeksi on noussut niin pienempien kuin suurempienkin esitysten toteuttamiseksi tarvittava teatteritekniikan osaaminen. Tämä tarve synnytti idean koulutusyhteistyöstä. Saamme Samiedusta juuri sen osaamisen ja asiantuntijuuden, jonka tarvitsemme toimintamme selkänojaksi, Riihimäen Nuorisoteatterin rehtori Kira Boesen kertoo.

Koulutuksen vastuuopettajana toimii Samiedun teatteritekniikan lehtori Anne Peltonen. Opiskelijoiden ohjaamisesta vastaa Samiedun ohjaaja ja Kokkolan teatterin skenografi Tua Hautamäki. Hän työskentelee Riihimäen Nuorisoteatterissa joka toinen viikko. Valo- ja äänitekniikan opetuksesta vastaa valosuunnittelija Jukka Kuronen. He kaikki omaavat vahvan kokemuksen alalta ja tuntevat Riihimäen Nuorisoteatterin tarpeet. Kuronen on lisäksi ollut mukana Nuorisoteatterin toiminnassa koko sen 30-vuotisen toiminta-ajan.

Yhteistyö Riihimäen Nuorisoteatterin kanssa avasi Ammattiopisto Samiedulle mahdollisuuden viedä osaamistaan sinne missä sitä tarvitaan, myös Savonlinnan ulkopuolelle. Yhteistyömallia on tarkoitus kehittää myös muille Samiedun koulutusaloille. Koulutusten suunnittelussa erityisen tärkeää on tarve- ja työelämälähtöisyys.

– Tärkeintä on tuottaa laadukasta koulutusta yhteistyökumppaneiden kanssa aitoon tarpeeseen pohjautuen. Teatterialan koulutusta on valtakunnallisesti vähän ja halusimme ehdottomasti tarttua tähän mahdollisuuteen luoda uudenlaista mallia opiskeluun. Ammatillinen koulutus on nykypäivänä monimuotoista ja mahdollistaa opiskelun erilaisissa elämäntilanteissa ja oppimisympäristöissä, toimialajohtaja Kirsi Kautonen Samiedusta sanoo.

Suomen suurin laajaa teatteritaiteen perusopetusta antava Riihimäen Nuorisoteatteri tarjoaa ainutlaatuisen oppimisympäristön uudelle esitys- ja teatteritekniikan koulutukselle. Koulutus integroituu Nuorisoteatterin ohjelmistoon ja opiskelijat toimivat osana tuotantojen projektiryhmiä. Myös alan teoriatietoa opiskellaan lähiopetuksessa aidossa työskentely-ympäristössä. Riihimäen Nuorisoteatterissa voi suorittaa koko osaamisalan ammattitutkinnon tai tutkinnon osia.

Hakijoita uuteen koulutukseen oli enemmän kuin aloituspaikkoja, joita oli 12. Jo ensimmäisen viikon jälkeen opiskelijat puhkuivat intoa ja oppimisenhalua, eivätkä olisi malttaneet lähteä viikonlopun viettoon.

– Riihimäen Nuorisoteatteri on aivan ainutlaatuinen ja ihana yhteisö kouluttautua ja kouliintua teatterialan moniammattilaiseksi. Jokainen päivä tähän mennessä ja pitkään jatkossa tulevat tuntumaan kuin löytöretkiltä tuntemattomaan, hyvällä tavalla. Minua kiinnostaa saada oppia niin valo- ja äänitekniikasta, kuin maskeerauksesta tai lavasteiden suunnittelusta ja asianmukaisesta toteuttamisesta, opiskelija Otto Jousimaa kertoo.

Lisätietoja:

rehtori Kira Boesen, Riihimäen Nuorisoteatteri, puh. 050 355 4646

toimialajohtaja Kirsi Kautonen, Ammattiopisto Samiedu, puh. 044 550 6418

teatteritekniikan lehtori Anne Peltonen, Ammattiopisto Samiedu, puh. 044 550 6227

Kuvassa Otto Jousimaa esittelee muiden teatteritekniikan opiskelijoiden kanssa Verstas -näyttömän pienoismallia opettajalleen, skenografi Tua Hautamäelle.